Hva er bleed?

Hva er bleed?

Om du noen gang har sendt filer til trykk har du helt sikkert hørt uttrykket “bleed”, eller “utfallende” på norsk. Men hva betyr det egentlig?

Å forstå dette enkle konseptet kommer til å bidra til at prosjektene du sender til trykk faktisk ender opp slik du ønsker.

“Hva er bleed?” er et spørsmål vi får ofte. Svaret er er kort og godt at bleed er en sikkerhetsmargin som forhindrer synlige feil ved beskjæring.

Med unntak av enkelte digitaltrykk er det svært sjelden at trykksakene din trykkes på et medium som er av samme format som sluttproduktet. Fordi designet må kappes til riktig størrelse er bruk av bleed helt nødvnedig for at du skal få det resultatet du ønsker!

 

Minimum 2 mm bleed

Bleed henviser til den delen av trykket (bilder, bakgrunn e.l.) som strekker seg utover skjæremerkene. Det gir trykkeriet muligheten til å beskjære prosjektet til riktig størrelse, uten å risikere hvite kanter rundt trykksaken.

Variasjoner i papir, trykk og beskjæringen i seg selv kan føre til marginale forskjeller, og da er det viktig å ha litt å gå på. Det bør alltid være minst 2 mm bleed rundt hele trykksaken. Spør alltid på forhånd, da det kan variere noe fra trykksak til trykksak, og produsent til produsent.

Husk at grafikk som strekker seg ut i bleeden vil bli skåret vekk, så sørg for at den ikke inneholder viktige elementer. Tekst og andre viktige elementer bør gis en innvendig margin på ytterligere 2 mm innenfor skjæremerkene.

Hva er bleed?

  • Ytterste linje er bleed
  • Sort linje viser hvor prosjektet beskjæres.
  • Indre røde linje viser anbefalt sikkerhetsmargin

Trenger du hjelp?

Hvis du er usikker på hvordan du skal forberede filen din til trykk hjelper vi deg gjerne. Kanskje du har behov for en mal for å gjøre jobben lettere? Les vår guide til trykklare filer her!

 

Printmax leverer alt innen trykk, og jobber kontinuerlig for å kunne tilby deg markedets billigste trykksaker.
Klikk her for å se noen av produktene Printmax kan tilby deg.